Beeld, Zeldzaam liggend beeld van Sint Franciscus Xaverius - Gezelschap van Jezus - Goa - Hout - Midden 18e eeuw

Doe een bod

Midden 18e eeuw
School van Goa - Indo-Portugees

Mooie liggende figuur van Sint Franciscus Xaverius Apostel van India en Japan (1506-1552)
Voorstelling van de overleden heilige liggend met zijn hand op zijn hart, naast hem een bijbel, een rozenkrans en schelpen

Geschiedenis van de Sint:

François Xavier werd geboren in Navarra. Na briljante studies aan het College Sainte-Barbe in Parijs, doceerde hij filosofie met een succes dat, door applaus voor hem op te wekken, trots in zijn hart ontwikkelde. Ignatius van Loyola, een bekeerling, was naar Parijs gekomen om zijn studies te vervolmaken, en op zoek naar elitaire metgezellen om de fundamenten te leggen van de Sociëteit van Jezus, werd verliefd en bewonderde voor deze jonge man, waarin hij geen moeite had om te herkennen een ziel die in staat is tot grote dingen: wat heeft het voor zin dat de mens het universum wint als hij zijn ziel verliest? zei hij vaak tegen Xavier, nadat hij zijn vertrouwen had gewonnen. Deze taal raakte aanvankelijk het hart van de ambitieuze jongeman niet; maar op een dag voltooide de genade eindelijk haar werk en werd Xavier neergeslagen, net als Ignatius. Op 15 augustus 1534 spraken zeven jonge mensen, onder wie Ignatius en Xavier, hun geloften uit in een ondergrondse kapel van de kerk van Montmartre. De Sociëteit van Jezus werd opgericht.

Een paar jaar later was Xavier, priester geworden, geheiligd door vasten en gebed, klaar voor zijn voorzienige missie. Hij was vaak door geheimzinnige dromen gewaarschuwd dat hij een apostel zou worden voor ontelbare afgodendienaars. Wat was zijn vreugde toen Ignatius hem aanwees voor de missie in India! Aangekomen in Goa, de hoofdstad van Indië, begroette hij met tranen van vreugde dit beloofde land waarnaar hij zo lang had gezucht. Xavier begon met de bekering van Goa, waar de Portugezen het christendom met alle ondeugden hadden onteerd. Een missie voltooid, een andere belde hem; de ambitie voor de redding van zielen was onverzadigbaar in zijn hart.

Hij stuitte op ongelooflijke moeilijkheden, onwetendheid over talen, de afwezigheid van boeken in moedertalen, vervolgingen, wantrouwen en rivaliteit van heidense predikanten. Xavier, door zijn energie en de hulp van God, zegevierde over alles; God gaf hem de gave van tongen, de macht om talloze wonderen te verrichten, waaronder vele opstandingen uit de dood. Hij evangeliseerde in elf jaar tweeënvijftig koninkrijken en doopte een ontelbare menigte ongelovigen. Zijn mooiste en moeilijkste triomf was de verovering van Japan. Hij streefde ernaar om China te bekeren, om terug te keren naar Europa door de landen van het Noorden, toen God riep om deze onvergelijkbare overwinnaar van zielen te laten rusten, die terecht de bijnaam de apostel van India en Japan heeft gekregen.

Een opmerking: ik denk dat de hand op het hart een kruisbeeld vasthield

Dimensies:
Lengte: 22cm

Dit unieke product wordt aangeboden op het online platform Catawiki. Bekijk de website en doe een bod

http://www.catawiki.nl/
Klacht indienen
Foto's
Kenmerken
Adverteerder
  • Catawiki

Actief sinds 4 jaar

Bekijk alle advertenties

Contact opnemen