Beeld, Sant'Antonio Abate - Hout - Eind 18e eeuw

Doe een bod

Gedetailleerde beschrijving:

XVIII eeuw
Sant'Antonio Abate
Verguld hout, 71 cm hoog - voet 22x19 cm

Dit houten beeld stelt Sant'Antoni Abate voor. Antonio werd geboren in Come in Egypt in 151. Op twintigjarige leeftijd verkocht hij al zijn bezittingen om een kluizenaarsleven als asceet te leiden, in eenzaamheid levend in het verlaten fort van Pispir, waarbij hij allerlei verleidingen doorstond en doorstond. De groeiende roem bracht hem ertoe het hermitische leven op te geven om voor de talrijke gelovigen te zorgen. In navolging van de middeleeuwse iconografie wordt de heilige afgebeeld met het klassieke monnikspij en het kapsel terwijl hij zijn armen spreidt als een teken van zegen (afwezige onderarmen zijn nu verloren). De slanke figuur is vakkundig gesneden: het diepe clair-obscur dat uit de plooien van het habijt komt, herstelt een licht volume, de krullen van het haar, licht veerkrachtig, en de oprechte uitdrukking die de heilige aanneemt, tonen de plastische vaardigheid van de beeldhouwer. De kledingstukken worden gemaakt door kleurlagen aan te brengen waarvan nog duidelijke sporen te zien zijn, de kunstenaar probeert dankzij bekwame lichte aanrakingen het idee van een kostbare damaststof na te bootsen.
De sculptuur is relevant voor de achttiende eeuw, duidelijk afhankelijk van de reeks formalistische concepten die in die periode werden ontwikkeld.

Afwezigheid van xylophagous insecten, aanwezigheid van perfect gestabiliseerde retraites, een conservatieve restauratie wordt aanbevolen.

Werk uit priv√©verzameling na erfelijke vervreemding, vergezeld van Certificering conform art. 64 Wetsbesluit 22/januari/2004 nr. 42 Cultureel Erfgoedcode (Itali√ę)

Het werk wordt goed verpakt en verzekerd verzonden per koerier.

Dit unieke product wordt aangeboden op het online platform Catawiki. Bekijk de website en doe een bod

http://www.catawiki.nl/
Klacht indienen
Foto's
Kenmerken
Adverteerder
  • Catawiki

Actief sinds 4 jaar

Bekijk alle advertenties

Contact opnemen