Toilet-/handwerktafeltje - Empire - Mahonie, Messing - 1810-1820

Doe een bod

Een 19de eeuws toilet-/handwerktafeltje vervaardigd gedurende de Franse (late) Empire-periode omstreeks 1810-1820. Het tafeltje is grotendeels opgebouwd uit massief Mahoniehout. De gefineerde delen zoals het regelwerk en basement zijn opgebouwd uit een lichte (naald-)houtsoort en belijmd met fraai gevlamd (Bloem-)mahoniefineer.
Het bovenblad is omrand met een krasse profiellijst en heeft aan de binnenzijde een spiegeltje. Onder het bovenblad bevindt zich een vakverdeling, met erin een los gezwaluwstaart bakje om schotjes met garen in op te bergen en achter het slot heeft ooit een scharnierend speldenkussen gezeten.
Eronder bevindt zich een enkele lade, met diverse compartimenten en een blaadje dat naar achter geschoven kan worden en het met groen zeildoek belijmde vlak kan tevens scharnieren.
Het tafeltje heeft aan de achterzijde rechte stijlen voorzien van een strak plintje en diverse profiellijstjes. Aan de voorzijde zijn de stijlen voluutvormig en gedecoreerd met verfijnd gegoten en vergulde palmetbladeren en Leeuwenklauwpoten.
Het geheel rust aan de achterzijde op platte slofjes en aan de voorzijde op plat gedraaide pootjes.
De messing scharnieren van het bovenblad zijn ooit vervangen voor passende exemplaren, die van het kleine blaadje en de ijzeren die het bovenblad omhoog houdt zijn origineel. Ook het slot met werkende sleutel en ingelegde messing entree zijn origineel.
Verspreid over het meubel bevinden zich een aantal oude, goed uitgevoerde en niet storende restauraties aan het fineer.
Het gehele tafeltje heeft een mooie diepe warme kleur, fraaie patina en glans van de authentieke politoerafwerking.

Dit unieke product wordt aangeboden op het online platform Catawiki. Bekijk de website en doe een bod

http://www.catawiki.nl/
Klacht indienen
Foto's
Kenmerken
Adverteerder
  • Catawiki

Actief sinds 5 jaar

Bekijk alle advertenties

Contact opnemen