Russian Empire theeservies van The Gardner Factory - Porselein - Begin 19e eeuw

Doe een bod

Een prachtig theeservies van de beroemde Russische Gardner-fabriek, fijn met de hand beschilderd met grote panelen met scènes uit de Griekse mythologie, waaronder Aphrodite, Medea en anderen. De panelen zijn omgeven door een zwaar verguld vermeil met geometrische patronen.

Moskou ca. 1800-1820

Het theeservies bestaat uit een theepot, grote melkkan of melkkan en grote kom

Metingen

Theepot h. 15 cm l. 22 cm
Melkkannetje h. 15,5 cm
Kom h. 9 cm d. 18,5 cm

Gemerkt met G in onderglazuur blauw

Conditie - Zeer goed. Lichte slijtage aan de vergulding. Een chip aan de onderkant van de rand op de kom. Kleine vlooienbeet aan de binnenrand van de theepot. Geen andere schade of reparaties.

Dit kavel wordt zorgvuldig verpakt, aangetekend en verzekerd verzonden

De oorsprong van de Gardner-porseleinfabriek ligt bij de Engelse bankier Francis Gardner, die het bedrijf in 1766 oprichtte. De oorspronkelijke fabriek werd opgericht in Verbilki, een klein dorp in het district Dmitrov in de provincie Moskou. De Gardner-porseleinfabriek was belangrijk omdat het de eerste particuliere porseleinfabriek in Rusland was, aangezien de keizerlijke porseleinfabriek, die werd opgericht in 1744, alleen porselein vervaardigde voor het Russische keizerlijke hof.

Tegen het midden van de jaren 1770 was de Gardner-fabriek al begonnen te concurreren met de Imperial Porcelain Factory in termen van zowel productiekwaliteit als artistieke verdienste. Het resultaat was dat Gardner Porcelain een groot aantal opdrachten van het Russische keizerlijke hof won, waarvan de meest prestigieuze het creëren van enorme en prachtige diensten voor koninklijke banketten was. Keizerin Catharina de Grote was een groot bewonderaar van Gardner-porselein en gaf de fabriek de opdracht om werken te produceren om een buitenwijk voor haar zoon in te richten.

Keizerlijke opdrachten verhoogden het prestige van de tuinmanfabriek en trokken een groot aantal particuliere opdrachten aan van rijke leden van de Russische adel. Toen in de 19e eeuw meer particuliere fabrieken in Rusland werden opgericht, handhaafde de Gardner-fabriek zijn hoge normen en bleef ze genieten van een voorname reputatie van uitmuntendheid.

Afgezien van de zeer hoge kwaliteit van hun output, leefde de Gardner Factory met veranderende smaken en modes. De nederlaag van Napoleon in de patriottische oorlog van 1812 door de Russen veroorzaakte een nieuwe golf van nationaal zelfbewustzijn die leidde tot een nieuwe interesse in het leven van de gewone man. De esthetiek van het hoge neoclassicisme en de detaillering van een geromantiseerd tafereel van het Russische boerenleven is kenmerkend voor de periode

Dit unieke product wordt aangeboden op het online platform Catawiki. Bekijk de website en doe een bod

http://www.catawiki.nl/
Klacht indienen
Foto's
Kenmerken
Adverteerder
  • Catawiki

Actief sinds 1 jaar

Bekijk alle advertenties

Contact opnemen