< terug naar overzicht

Votiefgeschenk - Hout - 1905

Doe een bod

Antiek votief schilderij - Ex-voto
Uniek stuk, paneel met gesneden en met de hand gedecoreerde lijst.

Zeldzaam devotie schilderij uit een privé collectie (Lombardije), het maakt deel uit van een serie schilderijen.
De godheid komt tussenbeide om een vrouw te helpen, een moeder die met haar twee kinderen op de vlucht is voor de verschrikkelijke brand die in haar huis is uitgebroken.
Een zeer origineel en kwalitatief goed schilderij.

Populair geloof. Ex-voto-schilderijen vertegenwoordigen de kijk van nederige mensen op het hiernamaals en hun hoop op God.

Deze werken illustreren verhalen over ontvangen genaden. "Voor ontvangen genade" is de beknopte maar nauwkeurige definitie van deze votiefpanelen die op de muren van veel Italiaanse heiligdommen te vinden zijn. Het zijn geschenken die door de toegewijden aan Onze Lieve Vrouw of een Heilige worden aangeboden voor de hulp die ze hebben gekregen om aan gevaren te ontsnappen of voor wonderbaarlijke genezingen.

'Voor ontvangen genade' ex-voto's zijn uitingen van volksculturen, waarin de mens zich bewust is van zijn precaire levenssituatie en vol vertrouwen terugkeert naar het goddelijke ingrijpen. Dergelijke voorwerpen zijn tekenen van authentieke religieuze vroomheid met verhalen over het pijnlijke dagelijkse leven. Het aanbieden van geschenken aan goden om hun welwillendheid te verkrijgen of als dank voor de hulp is een oude gewoonte. De praktijk van het schenken van kleine standbeelden of andere votiefvoorwerpen in tempels gewijd aan de goden was al gedocumenteerd in Egyptische beschavingen, in het oude Griekenland, in de Romeinse en Etruskische tijd.
Tempera schilderij.

Gedateerd 1905.

In goede staat bewaard gebleven.

Afmetingen: 41,5 x 37 x 4 cm.


Het is mooi en betekenisvol, vooral van dichtbij gezien.

Dit unieke product wordt aangeboden op het online platform Catawiki. Bekijk de website en doe een bod

http://www.catawiki.nl/
Klacht indienen
Foto's
Kenmerken
Adverteerder
  • Catawiki

Actief sinds 2 jaar

Bekijk alle advertenties

Contact opnemen