Reliek, 7 Sante - Santa Notburga, S.Amanda, S.Cristina, S.Vittoria, S.Vincenza, S.Candida, S.Celestina (1) - Karton, Kristal, Messing, Textiel - 19e eeuw

Doe een bod

Antiek reliekschrijn met borgtocht, met 7 relikwieën:

- Heilige Maagd van Notburga
In het dorp Eben, in Tirol, was Sint-Notburga een maagd, die als huisvrouw Christus diende door de armen te helpen en een voorbeeld van heiligheid aan de boeren van Eben naliet.
Ze stierf op 14 september 1313. De gelovigen aanbidden haar gouden skelet in het kerkje van Eben. In 1718 werd haar stoffelijk overschot opnieuw samengesteld, volgens de gewoonte van die tijd, gekleed met zijde, goud en zilver en rechtop op het hoofdaltaar uitgestald, en is er nog steeds. Ze wordt aangeroepen als een model en beschermvrouwe van de plattelandsjongeren en wordt aanbeden als de beschermvrouwe van boeren en dienstmeisjes. De wijdverbreide sekte van St. Notburga in Tirol, Oostenrijk, Istrië en Beieren werd bevestigd door paus Pius IX in een decreet van 27 maart 1862.

- St. Vincenca Martelaar
In Madrid, Spanje, stichtte de maagd Sint Vincenca Maria López Vicuña, een maagd, het Instituut van de Dochters van Maria Onbevlekte Ontvangenis om spirituele en materiële hulp te bieden aan meisjes die van hun familie gescheiden waren en als bedienden werkzaam waren.

- Saint Victoria Martyr
Volgens de Passio, Anatolië en Vittoria, weigerden twee jonge hoogbloedige Romeinse vrouwen, christen en toegewijd aan God, te trouwen met hun patriciërsaanbidders. De twee mannen zetten de jonge vrouwen vervolgens gevangen in hun landgoederen in Sabina, waar Victoria werd vermoord en begraven in een grot.

- St. Cristina Martyr
Christina was onbedwingbaar in haar geloof. Ze werd op veel manieren gemarteld en zelfs blootgesteld aan de beten van slangen die werden geleverd door een slangenbezweerder uit Marsica. Maar in plaats van haar te bijten, likten de slangen het zweet van haar lichaam. Een minder realistische versie van deze legende is dat de slangen zich tegen de charmeur keerden en hem beet, maar Christina kreeg medelijden en genas hem.
St.Christina Passio vertelt dat Giuliano haar borst had laten scheuren en haar tong had laten knippen. De heilige pakte toen een stukje van haar eigen tong en gooide het in zijn gezicht, waardoor hij aan één oog werd verblind. Ten slotte doorboorden de boogschutters haar dodelijk met twee pijlen, net als St. Sebastian. Ze is de patroonheilige van de molenaars.

- Santa Celestina Martyr
Celestina was een Romeinse matrone die leefde in de tijd van keizer Valerianus, vervolgde christenen verwelkomde en zorgde voor de begrafenis van degenen die waren gemarteld. Ze werd zelf het slachtoffer van dit geweld onder dezelfde keizer.

- St. Candida Martyr
Volgens de Romeinse Martyrologie stierf ze in Carthago ten tijde van keizer Maximianus, op 20 september van een niet nader gespecificeerd jaar. Baronio noemt echter geen andere oude documenten dan Galesino en de kalender van de kerk van Cordoba in Spanje. Heilige Candida Maagd wordt ook vermeld in de Mozarabische kalenders.

- St. Amanda Martyr

Dit unieke product wordt aangeboden op het online platform Catawiki. Bekijk de website en doe een bod

http://www.catawiki.nl/
Klacht indienen
Foto's
Kenmerken
Adverteerder
  • Catawiki

Actief sinds 11 maanden

Bekijk alle advertenties

Contact opnemen