Vierdeurs kast oorspronkelijk afkomstig uit Kasteel Holtmühle te Tegelen - Renaissance - Eik - Eerste helft 17e eeuw

Doe een bod

Zuid Nederlandse kast, afkomstig uit kasteel de Holtmühle in Tegelen.
Privébezit uit de familie Van Basten-Batenburg.

Zeer zeldzame en bijzondere kast waarvan de oorsprong bekend is. De stijl is ook wel Vlaams genoemd, Vlaanderen behoorde tot de Zuidelijke Nederlanden in de 17de eeuw. In het bekende handboek Huisraad en Binnenhuis van K. Sluyterman staat een vergelijkbare afbeelding van een deel afgebeeld - blz. 155 afb. 209. Zie detailfoto 7.

Deze kast heeft museale waarde vanwege de uitvoering en de provenance.

In de loop van de tijd heeft de kast wat restauraties ondergaan, zo is o.a. de rug begin 20ste eeuw grotendeels vervangen. De kast verkeert in een uitstekende staat.

Deze kast komt uit Kasteel de Holtmühle in Tegelen (Gemeente Venlo, NL).

Tegenwoordig is dit kasteel een Bilderberg hotel en staat het bekend onder de naam Chateau Holtmühle. Gezien deze bestemming paste dit meubel niet in een moderne bedrijfsvoering.

Het kasteel. De geschiedenis van het kasteel gaat 700 jaar terug. Otto van Holtmeulen is de eerste van naam bekende eigenaar (rond 1394).
In de 17de eeuw schaft een adellijke Duitse familie Metternich het inmiddels vervallen bezit aan. Het bestaat uit meerdere panden en uitgestrekte landerijen. In 1649 is de Holtmühle het hoofdkwartier geweest van Frederik Hendrik bij het beleg van Venlo.
De kast is volgens de overlevering gemaakt voor het kasteel, dan in handen van de familie Metternich, aan het einde van de 17de eeuw. Zij verkopen het kasteel in 1702 aan de familie von Hundt zum Busch.
Deze familie renoveert het pand en legt ook een weg aan. Het pand raakt weer vervallen en in 1850 werd een deel van de gebouwen gesloopt.
In de 19e eeuw vestigt Louis de Rijk zich in het kasteel en verbouwd het grondig. Zijn dochter Theodora trouwt in 1883 met Johan van Basten Batenburg. Deze familie wordt daarmee ook eigenaar van de kast. Bijgevoegd de foto van het wapen van de familie van Basten Batenburg.
De Gemeente Tegelen koopt het kasteel uiteindelijk in 1968 voor 800.000,00 Gulden van deze familie. Na wederom een omvangrijke renovatie en restauratie, kreeg het gebouw in 1987 de huidige bestemming als hotel. Toegevoegd is een foto van de kast uit een reisbeschrijving van 1912 over het kasteel.

Bij aanschaf van de kast trakteer ik op een overnachting met ontbijt voor twee personen in dit hotel.Dit unieke product wordt aangeboden op het online platform Catawiki. Bekijk de website en doe een bod

http://www.catawiki.nl/
Klacht indienen
Foto's
Kenmerken
Adverteerder
  • Catawiki

Actief sinds 2 jaar

Bekijk alle advertenties

Contact opnemen