ROBINSON & LEADBEATER - Beeld(je) (1) - Rococo - Porselein

Doe een bod

EEN ROBINSON EN LEIDER IVOEREN PARIAANSE WARE CIJFER VAN EEN MUSKETEER
ROBINSON & LEIDER 1865-1924 PARIJSE FABRIKANTEN

De naam "parian" is gebaseerd op het witte marmer van de berg Elias op het Griekse eiland Paros.

Robinson en Leadbeater produceerden parian ware van een uitstekende kwaliteit. Ze produceerden alleen parian en deden dat langer dan welke andere fabrikant dan ook.
Ze werden erg overschaduwd door Minton parian, die altijd als de beste werd beschouwd.
R&L zijn genegeerd en over het hoofd gezien, deels omdat er heel weinig over hen bekend is, en deels omdat hun naam niet bekend is bij de meeste mensen.

Toen Edward Leadbeater en Frederick Robinson in 1865 de Glebe-straatwerken kochten van Giovanni Meli, kochten ze ook de parianmallen. Dit gaf hen vanaf het begin een hoge kwaliteitsstandaard. De hoofdontwerper was Roland Morris die toezag op een consistent ontwerp.


Parian was een semi-transparante, sterk verglaasde vorm van biscuitporselein en R&L wijdde hun hele productie aan het werken in het pariaanse lichaam.

"Er zijn maar weinig of geen bedrijven die wedijveren met de kwaliteit van parian geproduceerd in de twee fabrieken in Stoke"

De R&L parian was romig fijn glad mat en voelde zacht aan. Ze kleurden de body soms ook met pastel wassingen. Dit is waarschijnlijk ingevoerd vanwege een latere daling van de markt voor witgoed en een behoefte aan diversificatie. Veel figuren werden geproduceerd in effen witte parian en ook een gekleurde versie.
Vazen en snuisterijen werden in verschillende kleuren geproduceerd - meestal blauw of groen met witte details. Er werd een grote hoeveelheid serviesgoed gemaakt met een theevlekeffect - in feite een bruine wassing en opnieuw denk ik dat dit een reactie was op de veranderende mode.

Uiteindelijk lijkt het erop dat ze werden verslagen door nieuwe modes en stijlen en de beperkingen van het pariaanse lichaam. De grote aardewerkfirma's konden ook andere producten produceren, zoals tafelgerei, maar Robinson en Leadbeater waren pariaanse specialisten en hoewel ze een enorme verscheidenheid aan aardewerk produceerden, konden ze niet overleven na 1924.
Dit beeldje is gemaakt in de 19e eeuw.

Gewicht: 1531 gram
Hoogte is 39 cm


Conditie is als volgt: aan de achterkant, aan de onderrand van het hemdje, zitten twee hele kleine, onopvallende chips van 2-3 mm elk. Op sommige plekken is de lak wat afgesleten. Verder is de staat als nieuw
Bekijk alle foto's zorgvuldig.
Item wordt volledig bijgehouden en verzekerd verzonden. Let op: verzendkosten zijn inclusief arbeid, verpakking en verzendkosten.

Dit unieke product wordt aangeboden op het online platform Catawiki. Bekijk de website en doe een bod

http://www.catawiki.nl/
Klacht indienen
Foto's
Kenmerken
Adverteerder
  • Catawiki

Actief sinds 3 jaar

Bekijk alle advertenties

Contact opnemen