Derby - Beeld(je) (1) - Porselein

Doe een bod


Hier is een zeer zeldzaam Derby-figuur: Lucht, een van de vier elementen van de vier elementen: aarde, lucht, vuur en water. Dit antieke porseleinen beeld is gemaakt omstreeks 1756-1765 - de zogenaamde Patch Periode. Je kunt de markeringen op de sokkels van vroege Derby-figuren met zachte pasta zien, die de punten aangeven waar steunen werden gebruikt om te voorkomen dat het porselein bleef plakken tijdens het bakken van het glazuur.
De klassieke elementen zijn een manier waarop oude filosofen en wetenschappers de samenstelling van het universum begrepen. De belangstelling voor deze en andere oude overtuigingen kreeg een opleving in de neoklassieke heropleving van de 18e eeuw, en in het bijzonder in artistieke en literaire vormen. Zoals de meeste porseleinfabrieken, maakte Derby ook sets van allegorische figuren om andere klassieke personificaties te illustreren: de vier seizoenen, de vier kwartalen van de wereld, de kunsten, de muzen, enz. de decoratie van de kleding is in het vroege Derby-pastelpalet met Europese bloemen toegevoegd in complementaire kleuren. In het standaard naslagwerk over Derby-figuren, Peter Bradshaw's "Derby Porcelain Figures", wordt deze hele set geïllustreerd in een zwart-witfoto als voorbeeld voor de vier elementen. De beschrijving in dat boek luidt: "De vier elementen (vier cijfers) 9-9-1 / 2 inches tall. Air: een blootshoofdige dame die een vogelkooi vasthoudt; Aarde, een tuinman leunend op een schop met fruit en bloemen; Vuur, een jongeman die naast een brandende urn staat naast een kanon - aangepast van de figuur die Oorlog voorstelt; Water, een blootshoofdige dame staat met een vismand aan haar voeten en houdt een vis vast - [misschien] aangepast van een boogmodel, Venus met duiven. Sotheby's New York."
Conditie: de vogel in de rechterhand ontbreekt en chip aan een deel van de bladeren is zichtbaar aan de achterkant. Er is ook een kleine chip aan de rechterkant van de jurk. Kleine verliezen aan bladeren, sommige bladpunten rond de randen van de coulisse hebben chips. Verder uitstekende staat, uitstekende bewaring van het beeldje en de verf.

Individuele voorbeelden van de vier elementen zijn zeer zeldzaam, wat we hier zien is de droom van elke verzamelaar.

Gewicht 848 gram
Hoogte 24 cm

Verkocht in de staat zoals weergegeven in de beschrijving en foto's. Bekijk alle foto's zorgvuldig en stel eventuele vragen voordat u biedt.
Item wordt volledig bijgehouden en verzekerd verzonden, let op: de verzendkosten zijn inclusief arbeid, verpakking en verzendkosten.
Een opmerking voor alle kopers - plaats geen biedingen als u niet van plan bent om voor het item te betalen. U voorkomt dat echte bieders deelnemen aan een eerlijke veiling.

Dit unieke product wordt aangeboden op het online platform Catawiki. Bekijk de website en doe een bod

http://www.catawiki.nl/
Klacht indienen
Foto's
Kenmerken
Adverteerder
  • Catawiki

Actief sinds 3 jaar

Bekijk alle advertenties

Contact opnemen