Voltaire / Antoine Guenée - Lettres de quelques juifs portugais, Allemands et Polonois A M. De Voltaire - 1756

Doe een bod

Voltaire - [Antoine Guenée]: Lettres de quelques juifs portugais, Allemands et Polonois A M. De Voltaire; Avec un petit Commentaire extrait d'un plus grand. A Paris, chez Moutard, Libraire de la Reine, de Madame & de Madame la Comtesse d'Artois, 1756. Vierde editie, gedeeltelijk origineel, voor het eerst gepubliceerd in 1769 in één deel. Uitgebreide reactie op Voltaire's antisemitisme, met onder meer teksten ontleend aan Isaac Pinto. De auteur, abbé Guénée, was sous-gouverneur van de kinderen van graaf d'Artois.
xxvij (1) 424pp. en (4) 476 pp. en (8) 444pp .; 18x11cm. Gewicht: 1,5 kg.
Voor deze editie zijn twee delen toegevoegd. Gebonden in periode blonde volle boomschapen binding, aanbeden rug met vijf verhoogde banden, gouden filets op de omslagranden, alle randen rood. Rode Marokko titel- en volumenummerlabels.
Wrijving, gebruikssporen (onbeduidend) op de hoeken (bot, licht verdicht) en randen, gebruikssporen op de kop en staart (niets ernstigs), licht gebarsten gewrichten (onbelangrijk); Binnenkant: gemarmerde schutbladen, voldoende bladeren.
Het boek is een aanval op en kritisch commentaar op Voltaire's Traité sur la Tolérance. Het werk werd goed ontvangen, zowel door de critici (Voltaire, d'Alembert) als door het publiek. De auteur demonstreert niet alleen met een gefundeerd en erudiet argument, maar ook zonder pedanterie en altijd met onpartijdigheid, wat Voltaire zelf prees. De Lettres zijn geen verdediging van de kerk, maar van religie. Wat betreft stijl ging Abbé Guenée een dialoog aan met Voltaire, en zijn woorden zijn duidelijk, demonstratief en op geen enkele manier sentimenteel.
Een heel mooi exemplaar dat de tand des tijds heeft doorstaan.

Dit unieke product wordt aangeboden op het online platform Catawiki. Bekijk de website en doe een bod

http://www.catawiki.nl/
Klacht indienen
Foto's
Kenmerken
Adverteerder
  • Catawiki

Actief sinds 1 jaar

Bekijk alle advertenties

Contact opnemen