Ulrich Zasius, Wolfgang Hunger, Nicolaus Freige - Vdalrici Zasii iureconsulti Friburgen... - 1538

Doe een bod

Vdalrici Zasii Ivreconsvlti Fribvrgen. In Vsvs Fevdorvm Epitome: Ordine Et Vtilitate Commendabilis. Eiusdem orationes aliquot disertae, tum in laudem legum, tum funebres. In Nobiles Et Singvlares D. Vdalrici Zasii Fevdorvm commentarios, Volphangi Hungeri Bauari elegiacum ad Lectorem.

Klein folio (30 x 20 cm): [12], 174, [2] pagina's. Bewaard in mooi origineel perkament met handgeschreven details op de rug. De manuscriptpagina's onder het perkament zijn nog te zien. Een mooi exemplaar, waarbij de helft van de voorvoeg alleen aan de buitenkant begint te splitsen, sommige de binnenkant van de eerste zeven bladeren ontwormen, zonder de tekst aan te tasten, wat schade aan de allerlaatste blanco. Het interieur is netjes, met mooie brede marges. De bovenhoek (ongeveer 3 cm) van het voorbord is enigszins geërodeerd.

Een buitengewoon schaars werk van het Renaissance-recht, dat handelt over landbezit (één exemplaar in de VS op Harvard). Het werd voor het eerst uitgegeven in 1535 en 1536, maar als een kleine octavo.

Dit is de belangrijkste toevoeging, gecorrigeerd en goedgekeurd voor de 'beste lezer': 'Est editio haec, lector, ne erres, altera iam nouißimaq [ue], castigatior multò quàm prior, accuratius nempe ad ipsum archetypum herkenning'. Met de commentaren en 'elegaïsch' voor de lezer.

Ulrich Zasius (1461 - 1535 of 1536) was een belangrijke Duitse Renaisssance-jurist, inderdaad de belangrijkste humanistische advocaat van zijn tijd en een goede vriend van Erasmus. In 1499 studeerde hij rechten aan de Universiteit van Freiburg, en was professor in de jurisprudentie in 1506. In dat jaar sloot hij zich aan bij een alliantie van burgers en geleerden om te proberen de joden van Waldkirch te verdrijven. In 1503 werd hij benoemd tot juridisch adviseur van de universiteit. Aanvankelijk was hij voorstander van de leerstellingen van Maarten Luther. Na 1521 was hij een ijverige tegenstander van Luther en stierf als een fervent aanhanger van het rooms-katholieke geloof.

Zijn werk wordt breed bestudeerd en wordt als zeer invloedrijk beschouwd (zie Steven Rowan, 'Ulrich Zasius: een jurist in de Duitse Renaissance, 1461-1535', 1987). Het belang van Zasius in de discussies over de rol van advocaten, over landrechten, over Joodse rechten en over de protestantse religie wordt uitstekend behandeld in de werken van Rowan.


Dit unieke product wordt aangeboden op het online platform Catawiki. Bekijk de website en doe een bod

http://www.catawiki.nl/
Klacht indienen
Foto's
Kenmerken
Adverteerder
  • Catawiki

Actief sinds 1 jaar

Bekijk alle advertenties

Contact opnemen