Pierre-Louis Moreau de Maupertuis - La figure de la terre - 1738

Doe een bod

Maupertuis (Pierre-Louis Moreau de)

La Figure de la Terre, déterminée par les observaties [...] faites par ordre du Roi au Cercle polaire.

Parijs, de l'imprimerie royale, 1738.

1 duodecimo deel (19,5 x 12,5 cm), geglazuurd taankleurig gemarmerd kalfsleer (periode) band, versierde geribbelde rug, rood marokko titellabel, rode randen, mooie marges, “l'Esprit” exlibris, xxiv- [4] -184 pagina's ( compleet). Stompe hoeken, zeldzame bleke vlekken van roestvlekken. In zeer goede staat.


Eerste editie.

Het wordt geïllustreerd met een kaart van de meridiaanboog gemeten op de poolcirkel en 9 uitvouwbare figuren gebonden aan het einde van het boek.

Het boek maakt de conclusies van Maupertuis over het afvlakken van de aarde aan de polen openbaar. De expeditie die hij leidde, gesponsord door minister Maurepas, was bedoeld om de beweringen van Huyghens en Newton te verifiëren, die uit de metingen van Richer in 1672 in Ecuador hadden geconcludeerd dat de aarde niet perfect rond was zoals werd aangenomen. De Academie stuurde vervolgens La Condamine en Bouguer naar Peru en Maupertuis naar Lapland om direct een meridiaanboog te meten. De boog werd gemeten in Lapland (Kittis meridiaan), tussen Pello in het noorden en Tornea in het zuiden.
De lengte ervan was veel groter dan wat uit de berekeningen van Picard in Frankrijk kon worden afgeleid: de theorie van Newton had de overhand.

Een mooi exemplaar.

Dit unieke product wordt aangeboden op het online platform Catawiki. Bekijk de website en doe een bod

http://www.catawiki.nl/
Klacht indienen
Foto's
Kenmerken
Adverteerder
  • Catawiki

Actief sinds 11 maanden

Bekijk alle advertenties

Contact opnemen