Piero Vettori - Petri Victorii Variarum lectionum libri XXV - 1553

Doe een bod

Folio - Belangrijke eerste editie van Vettori's hoofdwerk: "In 1553 publiceerde hij de eerste 25 boeken van Variarum Lectionum, uitgebreid met nog eens dertien in 1569 en volledig heruitgegeven in 1582" (Wikipedia).

Schitterende Torrentino-editie, gekenmerkt door weelderige kop- en staartstukken en grote, zeer rijke hangende kapjes, van dit commentaar op Cicero in het Latijn met citaten in het Grieks door Vettori (1499-1585).
Man van letters, geboren in Florence in 1499 en stierf in 1585, filoloog en professor Grieks en Latijn, groot humanist, commentator van Cicero en Aristoteles, "de grootste Griekse geleerde van Italië, en zeker de vertegenwoordiger van de klassieke wetenschap in dat land tijdens de zestiende eeuw, die, althans voor Italië, het Saeculum Victorianum mag worden genoemd". "C'est dans ce livre qu'on imprima pour la premiére fois une ode d'Anacréon dont l'édition originale fut donnée l'année suivante? Paris".
Slechts één exemplaar geregistreerd in SBN. Adams V 687. Brunet 878-879. Sandys, 135 en volgende.

Achttiende-eeuwse halfleren band. blz. (2); 28 nn. 410; 16 nn. (2). Fris interieur op dik en goed geïnkt papier, gespoten randen, vlekken en een handtekening van een eigenaar op de titelpagina, groot merk Torrentino met de zes bollen van het Medici-wapenschild in een rijk architectonisch en bloemenkader.
Een compleet exemplaar in staat.

Pier Vettori (Florence, 1499-1585) was een Italiaanse schrijver, filoloog en humanist.
Hij redigeerde de edities van talrijke oude teksten en behandelde verschillende onderwerpen, van landbouw tot wetenschap, van retoriek tot moraalfilosofie, en zocht teksten in Florentijnse en Italiaanse bibliotheken om codices te vergelijken. Zijn belangrijkste interesse bleef, gedurende zijn hele leven, de studie van oude teksten en vooral Griekse teksten.
Een tegenstander van de Medici, na de nederlaag van de republikeinen en de oprichting van het hertogdom in 1530, trok hij zich terug in San Casciano Val di Pesa, waar hij de 'Trattato delle lodi et della coltivazione de gli ulivi' schreef, een belangrijke tekst van didactisch proza. Daarna kreeg hij gratie en werd hij teruggeroepen naar zijn vaderland.

Volledige titel:
Petri Victorii Variarum lectionum libri XXV
excudebat Laurentius Torrentinus, 1553

Dit unieke product wordt aangeboden op het online platform Catawiki. Bekijk de website en doe een bod

http://www.catawiki.nl/
Klacht indienen
Foto's
Kenmerken
Adverteerder
  • Catawiki

Actief sinds 2 jaar

Bekijk alle advertenties

Contact opnemen