Nicolas Bergasse, Thomas d'Onglée, etc.. - Considérations sur le Magnétisme Animal, ou sur la Théorie du Monde et des Êtres Organisés - 1784/1785

Doe een bod

Zeer interessant en zeldzaam werk Considérations sur le magnétisme animal, ou Sur la théorie du monde et des êtres organisés ", d'après les Principes de M. Mesmer. Door M. Bergasse. Avec des pensées sur le Mouvement, door M. le Marquis de Chatellux, de l'Académie Francoise.

Deze bundel bevat 4 werken over magnetisme:

1. Overwegingen op het magnétisme van dieren of op de Théorie du Monde et des Êtres Organisés (Haye, 1784) - 149 pagina's.
2. Remontrances des Malades aux Médecins de la Faculté de Paris (Amsterdam, 1785) - 103 pagina's.
3. Rapport au Public de Quelques Abus auxquels le Magnétisme Animal a donné lieu (Parijs, 1785) - 165 pagina's.
4. Essai sur les Probabilités du Somnambulisme Magnétique, pour servir à l'Histoire du Magnétisme Animal (Amsterdam, 1785) - 70 pagina's.

Bergasse was een sleutelfiguur in de verspreiding van het mesmerisme. Zijn Théorie du Monde vormde het filosofische kader voor de methode van Mesmer. Toen Mesmer zich in 1782 door D'Eslon bedreigd voelde, formuleerden Bergasse en financier Kornmann het plan om de Societe de l'Harmonie op te richten. Het idee werkte en slaagde erin Mesmer te verrijken en een breed draagvlak voor mesmerisme te creëren.

Bergasse, die de Societe de l'Harmonie Universelle had opgericht, die de ‘Mesmeristische Kerk’ zou kunnen worden genoemd, begon zijn eigen ideeën over dierlijk magnetisme te ontwikkelen die Mesmer niet zou tolereren.

Deze eerste editie van dit werk was een van de redenen voor het geschil dat Bergasse definitief van Mesmer scheidde. Onmerkbaar liep Bergasse afstand van de leer van de meester. Hij bleef het echter met overtuiging verdedigen tegen alle aanvallen die het ontving.

Nicolas Bergasse (1750–1832) was een van de verdedigers van Mesmer's leer van dierlijk magnetisme. Hij hielp laatstgenoemde samen met Kornmann in 1784 de Société de l'Harmonie Universelle op te richten. Zijn lezingen daar zijn samengevat in deze overwegingen. Etiket van de boekverkopers van Prault en Bailly op de achteromslag. Gestempelde stempel van het Katholieke Instituut van Parijs.

Handgeschreven blad toegevoegd op pagina 68 van het vierde deel. Oorspronkelijke verkeerde paginering en blanco blad op pagina 76 van het derde deel.

Licht versleten rug.

Eerste originele uitgave.
Gedrukt op papier van goede kwaliteit.

Uniek werk vanwege de zeldzaamheid van het onderwerp en de leeftijd.

Dit unieke product wordt aangeboden op het online platform Catawiki. Bekijk de website en doe een bod

http://www.catawiki.nl/
Klacht indienen
Foto's
Kenmerken
Adverteerder
  • Catawiki

Actief sinds 11 maanden

Bekijk alle advertenties

Contact opnemen