M. Tissot - L'Onanisme. Dissertation sur les Maladies Produites par la Masturbation - 1774

Doe een bod

Samuel Auguste André David Tissot - L'Onanisme. Dissertation sur les Maladies Produites par la Masturbation - à Lausanne, chez Marc Chapuis et compagnie, 1774 - XII pp., 264 pagina's - periode volledige binding van schapenvacht - duodecimo - 10,5 x 17 cm.

Conditie, versleten band, afgevlakte kronen, een 3 cm barst op een scharnier, goed vasthoudend boekblok, bijgesneden hoeken, wrijvings- en afbladderende plekken op de omslagen, geribbelde rug versierd met een titellabel (enkele haken en ogen), enkele roestvlekken en bruining , de schutbladen ontbreken. Compleet.

Samenvatting: L'Onanisme is een boek over de ziekten veroorzaakt door masturbatie die een diepgaande en blijvende invloed hebben gehad. De kwestie van masturbatie werd voor het eerst vanuit een strikt medisch oogpunt benaderd. Tissot gebruikte observatie en logisch redeneren en verwierp daden van geloof. Achter dit onwankelbare rationalisme schuilde echter een religieuze moraal, die nooit expliciet werd uitgedrukt, maar die door bepaalde uitdrukkingen kon worden vermoed, met name door het idee van "natuur". Het laatste concept verwijst naar zowel fysieke wetten, morele wetten als religieuze wetten. Als het medische discours van Tissot meer invloed had dan eerdere religieuze en morele discoursen, dan is dat te wijten aan de rationaliteit van zijn argumentatie, wat zou kunnen leiden tot een echte internalisering van de boodschap door de lezer. De brieven aan Tissot laten zien dat patiënten het verbod op masturbatie niet zagen als afkomstig van een externe autoriteit, maar eerder als afkomstig van zichzelf. De machtsverhouding was niet langer tussen twee mensen, maar tussen de rede en de verlangens van een enkel individu "vooral door het idee van" natuur ".

De auteur (1728-1797) was een beroemde Zwitserse arts. Hij produceerde talrijke werken over uiteenlopende onderwerpen, wat hem een Europese reputatie opleverde: "L'inoculation justifiée" (1754) was zijn eerste werk, "L'Onanisme", gepubliceerd in 1760, werd onmiddellijk in alle talen vertaald en werd meerdere keren opnieuw uitgegeven. "L'avis au peuple sur sa santé" (1761) kreeg dezelfde ontvangst: het was de eerste keer dat een arts zijn cliënten uitnodigde om het zonder zijn gezag te stellen door hen de middelen te geven om zichzelf te behandelen.

Afgezien van de genoemde gebreken, is dit een mooi exemplaar van dit zeldzame werk.

Dit unieke product wordt aangeboden op het online platform Catawiki. Bekijk de website en doe een bod

http://www.catawiki.nl/
Klacht indienen
Foto's
Kenmerken
Adverteerder
  • Catawiki

Actief sinds 11 maanden

Bekijk alle advertenties

Contact opnemen