Johannes Herbinius - Dissertationes de admirandis mundi cataractis supra & subterraneis, earumque principio, elementorum - 1678

Doe een bod

Johannes Herbinius : Dissertationes de admirandis mundi cataractis, supra & subterraneis, earumque principio, elementorum circulatione, ubi eadem occasione aestus maris reflui vera ac genuina causa asseritur, nec non terrestri ac primigenis paradiso locus situsque verus in Palestina restituitur, in tabula chorographica ostenditur, & contra Utopios, Indianos, Mesopotamios, aliosque asseritur auctore M. Johanne Herbinio - Bicina-Silesio, Amstelodami, Janssonio Waesbergois, 1678. 2e druk. 4o: (14)267(17)p. Half oud leder met 4 ribben en titelschildje. Rug bovenzijde beschadigd. Schutblad voorin wat aantekeningen met potlood.Titelplaat ontbreekt. Verder compleet met 2 uitvouwbare kaarten, 2 platen en de 21 fraaie tekstgravures. Achter wat geringe oude lichte vochtkringen in de buitenmarge.

** Zeldzaam werk van het eerste systematische werk over de aard en oorzaken van rivieren, bronnen, watervallen en draaikolken. Na de studies in Wittenberg reisde de in Sileziƫ geboren natuuronderzoeker en lutherse predikant Herbinius door Duitsland, Zwitserland en Nederland, waar hij meanders, watervallen, stroomversnellingen, grotten en onderaardse stromen observeerde, later beschreven in zijn proefschriften. Herbinius was de eerste directe volgeling van de theorieƫn van Athanasius Kircher over de ondergrond van de aarde, met een centraal eeuwig vuur en water- en vuurkanalen. Hij noemde de aarde een aarde-waterige bol, vol gaten, scheuren, openingen en galerijen, waarin water uit de onderaardse afgrond continu circuleert. Hij onderzoekt ook hoe natuurlijke elementen en acties vulkanen veroorzaken, en onder de oorzaken van al deze natuurlijke wonderen - op en onder de aarde 'noemt hij' de voortdurende beweging van water in de ondergrondse afgrond, die door beweging het water omhoog drijft. naar de oppervlakte van de aarde; engelen; sterren; de geest van de aarde; en lucht ingesloten in de aarde ".

Dit unieke product wordt aangeboden op het online platform Catawiki. Bekijk de website en doe een bod

http://www.catawiki.nl/
Klacht indienen
Foto's
Kenmerken
Adverteerder
  • Catawiki

Actief sinds 11 maanden

Bekijk alle advertenties

Contact opnemen