[Jean de ?la Bruyère] - Les caracteres de Theophraste, traduits du grec, avec les caracteres ou moeurs de ce siecle " - 1691

Doe een bod

Zesde, gedeeltelijk originele, uitgave van Les caractères van La Bruyere, 3 jaar na de eerste druk van 1688 op hetzelfde adres uitgegeven door Etienne Michallet. De eerste waarin La Bruyère zijn werk expliciet signeert (pagina 518) en waarin hij voor het eerst de Personages een bevoorrechte plaats geeft door zijn vertaling van Theophrastus in kleinere letters te laten drukken. Het bevat 54 nieuwe opmerkingen ten opzichte van de vorige edities.

Een mooi exemplaar in volledig kalfsleren band uit die tijd, geribbelde rug, aanzienlijke restauraties op de gewrichten en hoeken, de rug is een beetje gebarsten maar desalniettemin decoratief. Binnenwerk in zeer goede algehele staat, vrijwel vrij van foxing. Watervlekken op de schutbladen voor en achter maar spreiden zich niet uit op de rest. De titelpagina, met twee doorgestreepte ex-libris, is verouderd. Enkele gebruikssporen. Een handgeschreven ex-libris op het schutblad voorin (zie foto).

Het schrijven van Les Caractères begon al in 1670, maar het was pas na 17 jaar werk dat La Bruyère besloot Les Caractères uit te geven, zonder het met zijn naam te ondertekenen.

"Les Caractères van La Bruyère was een dynamisch werk, constant in beweging. Terwijl de eerste druk meer gericht is op de vertaling van Caractères de Théophraste, zullen de uitgaven vanaf de vierde van 1689 een groot aantal toevoegingen bevatten, zodat de vierde druk (de eerste die is voltooid) heeft 764 opmerkingen vergeleken met 420 in de eerste, en de zesde editie, die we aanbieden heeft 997 in vergelijking met de originele 420. De zesde editie (1691) geeft Les Caractères een bevoorrechte plaats voor de eerste tijd, door zijn vertaling van Theophrastus in kleinere letters te drukken en door zijn werk expliciet te signeren: in opmerking 14 van het hoofdstuk De quelques uses, verving hij "'Geoffroy D***' door 'Geoffroy de la Bruyère', de vermeende hooggeborene van de auteur voorouder (blz. 518).'

Auteur: [Jean de la Bruyère?]

Titel: Les caracteres de Theophraste, traduits du grec, avec les caracteres ou moeurs de ce siècle

Plaats, uitgever, datum: Parijs, door Etienne Michallet in 1691.

Paginering: (32) 587 pp. (4)

Formaat: duodecimo (17 x 10 cm).

Illustraties: typografische ornamenten.

Dit unieke product wordt aangeboden op het online platform Catawiki. Bekijk de website en doe een bod

http://www.catawiki.nl/
Klacht indienen
Foto's
Kenmerken
Adverteerder
  • Catawiki

Actief sinds 2 jaar

Bekijk alle advertenties

Contact opnemen