Jean-Baptiste-Antoine Hanet Cléry - Journal de ce qui s'est passé à la Tour du Temple pendant la captivité de Louis XVI, Roi de France - 1798

Doe een bod

Een zeldzame vervalsing met vermelding van de tweede editie, gepubliceerd met de datum van het origineel, van het beroemde verslag van de laatste dagen van Lodewijk XVI verteld door zijn persoonlijke bediende Jean Baptiste Clery, eindigend met de laatste woorden van de koning aan zijn biechtvader.

Exemplaar met het adres van Londen, zonder vermelding van de uitgever, geïllustreerd met twee frontispices met de Tempeltoren en het portret van Lodewijk XVI en twee platen aan het einde, waarvan één uitklapbaar: facsimile van twee door de koninklijke familie aan de graaf van de Provence en een plattegrond van de 2e en 3e verdieping van de Tempeltoren.

Het bevat piratenafdrukken zonder datum en/of met het adres van de drukker geschreven in Crémillestreet in plaats van Greville-Street, of een portret van Lodewijk XVI in plaats van de 3 gravures van de tempel.

6000 exemplaren van het origineel, gepubliceerd in hetzelfde jaar, werden in drie dagen verkocht in Londen (drukkerij Baylis, Greville-Street) voor een prijs van zes shilling.

Later (19e eeuw) kaki half schapenvacht band, gladde rug versierd met verguld reliëf. Omslagen bedekt met papier met "patrijs oog" patroon. Een mooi gedrukt exemplaar op vergé papier.

Stevige binding, verouderde rug met wrijving door gebruik, ook op de kappen en gewrichten. Fris en schoon van binnen, zeldzame foxing. Een mooi exemplaar.

Op 26 augustus 1792 vroeg Cléry aan Jérôme Pétion de Villeneuve, burgemeester van Parijs, toestemming om de koning te dienen tijdens zijn gevangenschap in de tempel, en die werd verleend. Cléry werd zo de persoonlijke bediende van Lodewijk XVI, die hij vijf maanden diende tot 21 januari 1793, en probeerde het lot van zijn meester te verzachten, terwijl hij ook probeerde te voorkomen dat hij nadacht over zijn dood en de onzekerheid over de toekomst van zijn familie. "Voor zijn dood zei Lodewijk XVI tegen hem: Heb moed, Clery, zouden degenen die van mij houden niet een einde willen maken aan zo'n lange lijdensweg? Clery antwoordde: Ach, mijn meester, als mijn ijver u behaagd heeft, geef me dan uw zegen. De koning omhelsde vervolgens Jean-Baptiste Cléry. Cléry werd niet vrijgelaten omdat zijn toewijding aan de koning hem nog een paar weken detentie in de tempel opleverde. Hij werd in maart 1793 vrijgelaten en op 25 september 1793 gearresteerd en opgesloten in de La Force-gevangenis Hij werd pas op 9 augustus 1794 vrijgelaten, na de val van Robespierre." (Beauchesne)

Jean Baptiste Antoine Hanet Cléry

Journal de ce qui s'est passé à la Tour du Temple hanger la captivité de Louis XVI, Roi de France.

Londen, geen naam, 1798.

173 blz.

Octavo (20 x 12 cm).

Dit unieke product wordt aangeboden op het online platform Catawiki. Bekijk de website en doe een bod

http://www.catawiki.nl/
Klacht indienen
Foto's
Kenmerken
Adverteerder
  • Catawiki

Actief sinds 2 jaar

Bekijk alle advertenties

Contact opnemen