Jacques de Solleysel - Le Parfait Maréchal, Qui Enseigne à Connoitre La Beauté, La Bonté & Les Defauts Des Chevaux - 1733

Doe een bod

Il perfetto maresciallo che insegna a conoscere la bellezza, la bontà e i difetti dei cavalli, i segni e le cause delle malattie ...

Drie grote gegraveerde platen, waarvan één gevouwen, waarop de verschillende delen van een paard staan afgebeeld. Geïllustreerde titelpagina en talrijke houtsneden in de tekst. Houtsnede initialen en ornamenten.

Een belangrijk en gewaardeerd werk over de verzorging en het beheer van paarden door een van de grootste Franse rijmeesters van de zeventiende eeuw. Een uitgebreide bespreking van veel voorkomende ziekten bij paarden en hun juiste behandeling is inbegrepen. De uitklapbare plaat toont een paard en veel voorkomende aandoeningen bij paarden, terwijl de grote houtgravures verschillende soorten bits en gereedschappen uit de stal tonen.

De Solleysel legde de basis voor de moderne hippologie en schreef ook, eerst onder de Fransen, een kleine verhandeling over het fokken van renpaarden.
Mennessier De La Lance, II, 524 en sgg. Brunet, Table, 7724. Podeschi, 41. Olschki, Choix, 9552 - 9556 en 10159 - 10163. Huth, p. 22. Graesse, VI, 433. Nissen, 3898 (uitgave 1664). Leclainche, Histoire illustrée de la médicine veterinaire, I, pp.21-31.

Hazelnootkleurige lederen band, gedeeltelijk gerestaureerd, het tekstblok aan het uiteinde beweegt een beetje maar is goed verbonden met de omslag. Een uitgestorven galerij. Interieur op heldere en goed geïnkte pagina's, titelpagina gerestaureerd met antiek papier, defect (maar geen tekst ontbreekt), een paar oude inktvlekken, geannuleerde handtekening van de eigenaar, onberispelijke platen met grote impact. 2 delen in één volume; blz.376.
Kopergegraveerde frontispice in het eerste deel, houtsnede gehistorieerde typografische friezen, 1 gevouwen koperen plaat met algemene afbeeldingen van de anatomie van het paard; 1 ingelegde koperen plaat, tientallen gravures in de tekst.

Uitstekende uitgave van het beroemdste handboek voor paarden en paardenverzorging, voor het eerst gedrukt in 1664 en sindsdien vaak herdrukt en vertaald in de belangrijkste Europese talen. Jacques de Solleysel (Clapier, 1617-1680), een Franse heer, wijdde zijn hele leven aan de studie en het fokken van paarden, een passie waaraan hij in Parijs werd opgevoed door ruiters als Menou en Pluvinel.

Solleysel, een beroemde Franse schildknaap en hippiater, stichtte een school in Forez, zijn geboorteplaats, die al snel bezocht werd door jonge heren uit heel Frankrijk. "Solleysel was een beschaafde man, met een paraat van geest en een onbetwistbare kunst ... Hij was een goede muzikant, hij had een zeker talent voor schilderen en tekenen. Hij was het die ook de mooie titelpagina van dit boek tekende. waarschijnlijk ook de auteur van de platen en figuren die dit werk sieren "(Menessier de la Lance, II, p. 524)".

Volledige titel:
LE PARFAIT MARESCHAL, qui enseigne à connoistre la beauté, la bonté en les défauts des chevaux.Les signes & les cause des maladies; les moyens de les prévenir; leur guérison, & le bon ou mauvais gebruik de la Purgation & de la Saignée. La manière de les conserver dans les Voyages, de les nourrir, en de les panser selon l'ordre. La ferrure sur les desseins des Fers, qui rétabliront les méchans pieds, & conserveront les bons.Ensemble, un traité du Haras, pour élever de beaux & bons Poulains; & les Préceptes for bien emboucher les Chevaux.

Dit unieke product wordt aangeboden op het online platform Catawiki. Bekijk de website en doe een bod

http://www.catawiki.nl/
Klacht indienen
Foto's
Kenmerken
Adverteerder
  • Catawiki

Actief sinds 1 jaar

Bekijk alle advertenties

Contact opnemen