Henri de Boulainvilliers - Lettres sur les anciens parlemens de France. - 1753

Doe een bod

Postume eerste editie, gedrukt in Londen, van dit werk dat wordt beschouwd als "Boulainvilliers 'meesterwerk".

Compleet in 3 delen, verenigd in één band. Binding van gemarmerd kalfsleer van hoge kwaliteit, geribbelde rug versierd met een rood marokijnetiket en een elegant verguld reliëfmotief.

"Een levendig, alert, goedgeschreven werk met een helder denkvermogen en een boeiende stijl, dat als ondertitel 'De beklimming van de derde staat' (...) zou kunnen krijgen. Na de aard van de parlementen van Frankrijk vanaf Karel de Grote en de Omdat ze niet succesvol waren, hekelde Boulainvilliers het koninklijk absolutisme, dat hij ervan beschuldigde het feodale systeem te hebben vernietigd dat voor meer vrijheid voor het volk zorgde en de heroprichting van de Staten-generaal als een controle van de koninklijke macht eiste. ' (zie Renée Simon, 'Henry de Boulainvillier', p. 145-183). Het boek werd gepubliceerd ter gelegenheid van het gewelddadige conflict tussen de parlementen en de koning in 1753. Het Parlement van Paris ging in staking in de gerechtelijke dienst, de koning nam wraak door de ballingschap van de parlementariërs naar Pontoise en het conflict verspreidde zich via de parlementen van de provincies. (Simon, 'Boulainvillier', bibliografie, p.145).

Boulainvilliers (Henri de) of Boulainviller

Lettres sur les anciens parlemens de France.

Londen, T. Wood & S. Palmer, 1753.

3 volumes in één binding (4), 140 [d.w.z. 240] blz.; (4), 240 blz. En (4), 207 blz.

Duodecimo van 17 cm.

Een mooi exemplaar, een degelijk en decoratief volume, het leer is licht gebarsten op de rug, de hoofdkap is open, de hoeken zijn licht stomp. Fris en schoon van binnen, het papier is een beetje bruin, wat onbeduidende roestvlekken.

Dit unieke product wordt aangeboden op het online platform Catawiki. Bekijk de website en doe een bod

http://www.catawiki.nl/
Klacht indienen
Foto's
Kenmerken
Adverteerder
  • Catawiki

Actief sinds 1 jaar

Bekijk alle advertenties

Contact opnemen