Graaf d’Avaux - Verzameling pamfletten - 1684

Doe een bod

Collectie publicaties met betrekking tot Jean-Antoine de Mesmes, graaf d’Avaux.
D'Avaux (1640-1709) was Frans diplomaat en trad gedurende de vredesonderhandelingen te Nijmegen in 1678 op namens Lodewijk XIV.

In 1684, het jaar dat deze publicaties verschenen, was hij het middelpunt van een enorme rel tussen stadhouder Willem III en de stad Amsterdam. Na Vrede van Nijmegen was Lodewijk XIV energiek doorgegaan met het inlijven van gebieden, onder meer in de Spaanse Nederlanden. Willem III wilde met 16.000 soldaten Spanje, nog altijd bondgenoot van Nederland, te hulp komen, maar de Amsterdamse regenten sputterden tegen en voelde er niets voor om als enige in Europa tegen de agressieve Lodewijk te gaan vechten; hun grote angst was een herhaling van Rampjaar 1672.

Begin 1684 bereikte het conflict een kookpunt toen stadhouder Willem III een geheime Franse brief aan het Amsterdamse stadsbestuur weten te onderscheppen; die brief was afkomstig van D'Avaux, die als gezant te ’s-Gravenhage de Amsterdamse regenten aanspoorde om zich te verzetten tegen de anti-Franse politiek van Willem. De gemoederen liepen maandenlang hoog op, tot uiteindelijk Willem eieren voor zijn geld koos, wetende dat wanneer de Amsterdammers niet meer meebetaalden hij zijn ambities op het internationale podium wel kon vergeten.

Verzendwijze: PostNL, alleen binnen EU.

Dit unieke product wordt aangeboden op het online platform Catawiki. Bekijk de website en doe een bod

http://www.catawiki.nl/
Klacht indienen
Foto's
Kenmerken
Adverteerder
  • Catawiki

Actief sinds 2 jaar

Bekijk alle advertenties

Contact opnemen