François-Vincent Toussaint - Les Moeurs - 1755

Doe een bod

Tweede editie van dit zeldzame werk dat in 1748 door het Parlement werd veroordeeld tot verbranding en verscheurd omdat het in strijd was met de goede zeden en godslasterlijk was.
Het boek werd al snel een succes, al had Toussaint er spijt van dat hij het de rest van zijn leven had geschreven. Het werk is gebaseerd op moraliteit en natuurlijke rechtvaardigheid, en daagt de noodzaak van religieuze openbaring uit, aangezien natuurlijke moraliteit onafhankelijk is van de sociale wetten die door religie zijn ge├»ntroduceerd. De gedachten van de auteur over de mensheid en de natuurwet waaraan de hele samenleving zou moeten voldoen, liggen niet ver van die van Diderot, maar Toussaint is niet Diderot en, terwijl hij gematigd bleef, probeerde hij zijn idee├źn niet te onderzoeken en te demonstreren. Niettemin, en misschien juist daarom, had het werk in 1748 een grote impact, en hoewel zijn stijl noch gewelddadig noch heftig was, verdedigde het niettemin stellingen die specifiek waren voor de Franse Verlichting en tegengesteld aan de hedendaagse samenleving; het boek werd zelfs gezien als een voorstander van regicide!

Gepubliceerd in 1755 en gebonden in periode vol kalfsleren band met geribbelde rug en gespikkelde rode randen. Met een frontispice, een vignet op de titelpagina en een hoofdband in elk van de drie delen. Een redelijk goed bewaard exemplaar, wrijving door gebruik op de kronen en de rug. Gespleten gewrichten. Vrij fris van binnen, enkele duidelijke roestvlekken.

Dit unieke product wordt aangeboden op het online platform Catawiki. Bekijk de website en doe een bod

http://www.catawiki.nl/
Klacht indienen
Foto's
Kenmerken
Adverteerder
  • Catawiki

Actief sinds 11 maanden

Bekijk alle advertenties

Contact opnemen