Etienne Cavet - Le stile des presidiaux de France, et particulièrement de celuy du chaftelet de Paris - 1615

Doe een bod

Le stijl des présidiaux de France en bijzonderheid de celuy du chastelet de Paris.

Sextodecimo, periode vol perkament band, titel in vulpen op rug.


De présidial (meervoud: présidiaux) is een rechtbank van het Ancien Régime, opgericht in de 16e eeuw.

Hiërarchisch geplaatst tussen het baljuwschap en het Parlement, oordeelde de voorzitter op soevereine wijze en zonder enig mogelijk beroep in burgerlijke zaken waarvan het doel minder was dan 250 livres tournois in kapitaal of 10 livres tournois in lijfrente. Het was in eerste instantie ook verantwoordelijk voor zaken waarvan het onderwerp tussen 250 en 500 livres tournois in kapitaal of tussen 10 en 20 livres tournois in lijfrente lag, in welk geval het vonnis werd afgedwongen bij voorziening, niettegenstaande enig hoger beroep.

De présidial was niet verantwoordelijk voor zaken die moeilijk in waarde waren in te schatten of als de bedragen groter waren dan 500 livres tournois, voor zaken die de staat of de kwaliteit van personen aangingen, kerkelijke zaken enz. In dergelijke gevallen bleef het baljuwschap verantwoordelijk.

De présidial was ook verantwoordelijk voor strafzaken naast en preventief tegenover de prévôts en luitenants-criminelen als ze vóór hen of op dezelfde dag een besluit hadden genomen.

Zoals alle rechtbanken van het Ancien Régime, werd de présidiaux in 1790 afgeschaft bij decreet van de Assemblée nationale.

Dit unieke product wordt aangeboden op het online platform Catawiki. Bekijk de website en doe een bod

http://www.catawiki.nl/
Klacht indienen
Foto's
Kenmerken
Adverteerder
  • Catawiki

Actief sinds 1 jaar

Bekijk alle advertenties

Contact opnemen