Erasme / Eisen - L'éloge de la Folie. Traduit du latin de Gueudeville. Nouvelle édition revue & corrigée... - 1757

Doe een bod

Een veelgevraagde uitgave van Erasmus' L'Éloge de la Folie voor Eisens beroemde composities. De 13 figuren en het frontispice naar Eisen, gegraveerd door N. Le Mire, S. J. Pasquier, D. Lafosse, Beauvais, P. F. Tardieu, L. Le Grand et R. Lemire zijn prachtig gedrukt. Geverifieerd en compleet.

Vertaling door Gueudeville, herzien door Meusnier de Querlon, auteur van de aantekeningen.

"Deze vertaling van Nicolas Gueudeville, herzien en geannoteerd door Meunier de Querlon, is gebaseerd op de bekende Bazelse kopie met originele tekeningen van Holbein. Dit mooie werk is geïllustreerd met een vignet op de titelpagina, een hoofdband, een doodlopende weg -lampe en veertien platen, inclusief het frontispice, alle gegraveerd in diepdruk naar Charles Eisen door Aliamet, La Fosse, Flipart, Legrand, etc.

Een Europese bestseller vanaf het moment dat het werd gepubliceerd, l'Eloge de la folie (1511) toont de godin Folly die grappig de mannen aanspreekt om hen te laten zien dat ze de wereld regeert. Een "echte uitsmijter van vreugde", dochter van dronkenschap en onwetendheid, dwaasheid heerst over alle omstandigheden van het menselijk bestaan: ze maakt huwelijk en moederschap mogelijk, regeert elk wantrouwen, en onderwerpt koningen en prelaten aan haar rijk. In deze korte parodische declamatie, een toonbeeld van de paradoxale lof en het serieuze spel waar de humanisten de voorkeur aan geven, prijst Erasmus graag "Dwaasheid op een manier die niet helemaal krankzinnig is".

Herkomst: Exlibris van Noël Pinelli (1881-1970), een Franse politicus, advocaat aan de balie van Ajaccio in 1900. Commissaris van de Marine van 1901 tot 1918, leraar op het schoolschip "Duguay-Trouin".

Periode gemarmerde volledige schapenvacht binding, geribbelde rug versierd met een marokko label met vergulde titel en rijkelijk versierde compartimenten, gespikkelde rode randen.

Een mooi exemplaar, decoratief, restauraties aan de doppen en hoeken. Binnenkant in redelijk frisse staat ondanks wat fijne roestplekjes. Opgemerkt moet worden dat het laatste gedrukte blad van pagina's 221-222 ontbreekt maar is met de hand herschreven en in het werk gestoken (zie foto's), waardoor het compleet is.

Erasmus / Eisen

L'éloge de la Folie. Traduit du latin de Gueudeville. Nieuwe editie revue & corrigée sur le texte de l'Edition de Bâle, en nieuwe cijfers met notities.

S.l.n.n., 1757.

Duodecimo van 2 ev, XXIV - 222 pp.

Dit unieke product wordt aangeboden op het online platform Catawiki. Bekijk de website en doe een bod

http://www.catawiki.nl/
Klacht indienen
Foto's
Kenmerken
Adverteerder
  • Catawiki

Actief sinds 2 jaar

Bekijk alle advertenties

Contact opnemen