Egidio Bossi - Aegidii Bossii patritii Mediolanensis, Tractatus varii, qui omnem fere - 1574

Doe een bod

Tractatus varii, qui omnem fere criminalem materiam excellenti doctrina complectuntur, & in quibus plurima ad Fiscum, & ad Principes auctoritatem, ac potestatem, ... explicantur. ... Vna cum indice rerum, verborum, et sententiarum mirabilium copiosissimo. ... Quae omnia recenti hac nostra editione diligentissime expolita sunt, accuratissimeque elaborata.
Beschrijving: [80], 410 c., 4to (21 cm), even oud zacht perkament, mist het voorpaneel en met gebreken op het achterpaneel. Anastatische herdruk.
Merk (V292) op de titelpagina. Een fundamenteel werk van Egidio Bossi, Milanese jurist (1488-1546). De Tractatus varii die in 1562 in Venetië werd gepubliceerd, is een verplicht referentiepunt voor elke benadering van de Milanese rechtsleer. Het zijn meer dan honderd titels die met behulp van illustere opinies en onbetwistbare rechterlijke uitspraken de belangrijkste oorzaken van controverse op het gebied van het strafrecht illustreren, en de beste strafrechtelijke doctrine van die tijd samenvatten. Vijf van zijn verhandelingen hebben rechtstreeks betrekking op marteling: De iudiciis et consideribus ante torturam; de marteling; De confessis per torturam ac effectu torturae; Het tortura-testium; De tortura accusatoris. In De tortura accusatoris behandelt hij een thema dat gewoonlijk door andere juristen wordt verdoezeld, namelijk de gewoonte om de aanklager aan marteling te onderwerpen; hij, integendeel, om redenen van volledigheid ("ut nihil pro viribus meis omittatur"), wijdt er een speciale titel aan. In De iudiciis et consideribus ante torturam behandelt hij de toepassing van marteling op adviseurs, priors, podestà en politieke functionarissen in het algemeen, die als immuun worden beschouwd voor de gangbare doctrine (DBI, vol 13). Zie P. Fiorelli, La tortura giudiziaria nel diritto comune, Varese 1953, I, p. 160.

Dit unieke product wordt aangeboden op het online platform Catawiki. Bekijk de website en doe een bod

http://www.catawiki.nl/
Klacht indienen
Foto's
Kenmerken
Adverteerder
  • Catawiki

Actief sinds 2 jaar

Bekijk alle advertenties

Contact opnemen