Claas Cornelisz. Bruin - Cl: Bruins Bybelsche Toonneelpoëzy. - 1724

Doe een bod

Bruin was in zijn tijd een bekend dichter en toneelschrijver voor de Amsterdamse Schouwburg. Veel van zijn spelen werden er met succes opgevoerd, met als hoogtepunt zijn kaskraker over Willem van Oranje.


Conditie: Goed. Boekblok met beperkte veroudering, wat verkleuring en een enkel vlekje. De rug mist aan de onderzijde een stukje perkament (zie foto).

Bruin schreef zijn treurspelen in de jaren van het Tweede Stadhouderloze Tijdperk en de retoriek sluit naadloos aan bij het antistadhouderlijke republikeinse discours van de toenmalige Amsterdamse politieke elite.
De poëzie van Claes Bruin wordt vaak in één adem genoemd met het stichtelijke werk van dichters als Jan Luyken. Het zijn veelal bundels met ‘zededichten’ en emblematische verzen.Zijn werken in Bijbelse Toneelpoezy waren echter bedoeld om te lezen en niet om op te voeren. Sinds ca. 1677 bestond er in de Amsterdamse Schouwburg namelijk een verbod op het vertonen van Bijbelse toneelstukken, onder invloed van de orthodoxe Amsterdamse clerus. Bruin zelf behoorde tot de behoudende tak van de Amsterdamse doopsgezinden en gaf in het voorwoord van zijn Bijbelse stukken zelf aan een voorstander te zijn van het verbod op Bijbels toneel, omdat men immers geen paarlen (Gods woord) voor de zwijnen (het op wereldlijk vermaak gerichte toneelpubliek) zou moeten werpen.


Dit unieke product wordt aangeboden op het online platform Catawiki. Bekijk de website en doe een bod

http://www.catawiki.nl/
Klacht indienen
Foto's
Kenmerken
Adverteerder
  • Catawiki

Actief sinds 11 maanden

Bekijk alle advertenties

Contact opnemen