Blaise Pascal - Pensées de M. Pascal sur la religion et sur quelques autres sujets... - 1686

Doe een bod

Een zeldzame vroege editie van Pascal's Pensées "augmentée de beaucoup de pensées", uitgegeven door Desprez in 1686, het origineel werd in 1670 door dezelfde uitgever gepubliceerd.

Het exemplaar opent met het leven van de auteur, geschreven door zijn zus Gilberte Perrier. De eerste editie die La vie de Pascal bevat, dateert van 1684: "Het was inderdaad in 1684, tweeëntwintig jaar na de dood van Pascal, bijna vijftien jaar na de oorspronkelijke editie van de Pensées, dat "La Vie" voor het eerst werd gepubliceerd , in Amsterdam, in een heimelijke Nederlandse uitgave, door Abraham Wolfgang. De tekst is zeer gebrekkig, duidelijk gepubliceerd zonder de deelname van Gilberte. In 1686 nam de officiële uitgever, Desprez, op zijn beurt het document op en stelde zich tevreden met het reproduceren van de Nederlandse uitgave door correctie
een paar van de meest voor de hand liggende typefouten."

Na de Pensées vindt men, met dezelfde paginering en een onafhankelijke titelpagina, de twee verhandelingen die aan Filleau de la Chaise worden toegeschreven: de Discours sur les Pensées en de Discours sur les preuves de Moyses; ze zijn gedateerd 1679 (volgens de kopie gedrukt in Parijs).

De Pensées de Blaise Pascal, een mengeling van overpeinzingen en het lezen van aantekeningen, werd samengesteld uit papieren die na zijn dood werden gevonden. Dit postume werk is vooral een verontschuldiging, dat wil zeggen een verdediging van de christelijke religie tegen sceptici en
vrijdenkers.

"Pascals apologetische project laat zien dat de mens, in zijn trots en clusters van begeerte, alleen innerlijke vrede en waar geluk in God kan vinden. Volgens hem is het de verbroken relatie tussen de mens en zijn Schepper die in de mens de constante ontevredenheid met de leven dat hij leidt en het verlangen om door middel van "entertainment" te vergeten dat hij sterfelijk is en genade nodig heeft. Pascal beweerde dat de mens tegelijkertijd
ellende en grootsheid, niets en alles, beperkt en toch strevend naar het oneindige. Zijn denkvermogen, zijn verlangen naar het onbegrensde en zijn onverzadigbare zoektocht naar geluk zijn de sporen die God in zijn ziel heeft achtergelaten, die hij heeft geschapen om hem te kennen en lief te hebben.

Er was eerst een uiterst zeldzame uitgave die bekend staat als de "pre-originele" uitgave, uitgegeven in de zomer van 1669 door G. Desprez - waarvan slechts twee exemplaren bekend zijn bij het BnF en de Médiathèque de l'agglomération de Troyes - [. ..] dan de eerste editie van Port-Royal zelf gepubliceerd in de eerste dagen van 1670 [...] Een tweede editie in twee oplagen, zonder de errata, was in feite een tweede druk die in maart 1670 werd gedaan. (librairiejeanneblonde. com)

Periode bruine volledig kalfsleren band, geribbelde rug versierd met vergulde reliëf in de compartimenten. Goede binding, wrijving door gebruik, een ontbrekend fragment op de kopkap, het leer van de kaft laat los op de randen, versleten hoeken. Fris van binnen, vrij van foxing. In redelijke staat.

Blaise Pascal

Pensées de M. Pascal sur la Religion et sur quelques autres sujets, qui ont été trouvées après sa mort parmi ses papiers. Nouvelle édition augmentée de beaucoup de pensées, & de la Vie du même auteur.

Parijs, chez Guillaume Desprez, 1686.

Kleine duodecimo van 47 pp. (1) 17 ff., (voorwoord) 6 ff. (goedkeuringen, tabel en inleiding), 382 pp., 1 f.

Dit unieke product wordt aangeboden op het online platform Catawiki. Bekijk de website en doe een bod

http://www.catawiki.nl/
Klacht indienen
Foto's
Kenmerken
Adverteerder
  • Catawiki

Actief sinds 2 jaar

Bekijk alle advertenties

Contact opnemen