Athanasius Kircher - D'onder-aardse weereld in haar goddelijk maaksel en wonderbare uitwerkselen aller dingen - 1682

Doe een bod

D'onder-aardse weereld in haar goddelijk maaksel en wonderbare uitwerkselen aller dingen; in XII boeken nauwkeurig beschreven. Vervat in II deelen. Waar van dit eerste handeld van het wiskundig werkstuk des aardkloots in 't heel-al. De konstige samenstel en schikking der bergen; de krachtige beweging der zeen en rivieren; den oorpsrong der onderaardse vuuren, winden en fonteinen; beneffens der selve woedend vermogen in de tempeesten en aardbevingen [.].

Zeer groot en zwaar folio. [xx], 425, [11] - [viii], 415, [13] pagina's.

Compleet, zoals uitgegeven, met 13 dubbelbladige of uitklapbare platen evenals de 2 volvelles (d.w.z. bewegende delen) en frontispice. Er zijn ook veel paginagrote of bijna paginagrote gravures in de tekst, en een groot aantal kleinere houtsneden en gravures. Bijzonder zeldzaam bij deze titel is de eigentijdse harde perkamentband.

Het aangeboden exemplaar komt overeen met Klaas Hoogendoorns 'Bibliography of the Exact Sciences in the Low Countries from ca. 1470 tot de Gouden Eeuw (1700) ', 2018.

Dit is de eerste (en enige) editie in het Nederlands van dit encyclopedisch werk over wat zich onder de oppervlakte van de aarde bevindt. De 'Mundus Subterraneus' was misschien wel een van Kirchers meest populaire werken. met betrekking tot vele takken van wetenschap, waaronder natuurkunde, aardrijkskunde en scheikunde. Het is een uitgebreid geïllustreerde mengeling van vreemde speculatie met oprecht inzicht. Het bevat hoofdstukken over het Andesgebergte, de Iroquois-indianen in Canada, de Straat van Magellan en goud en zilver in Amerika. Andere onderwerpen zijn onder meer de zwaartekracht, de maan, de zon, verduisteringen, zeestromingen, ondergrondse wateren en branden, meteorologie, rivieren en meren, hydraulica, mineralen en fossielen, ondergrondse reuzen, beesten en demonen, vergiften, metallurgie en mijnbouw, alchemie, het universele zaad en het genereren van insecten, kruiden, astrologische geneeskunde, distillatie en vuurwerk.

Bijzonder is dat de volvelles in werkelijk uitstekende staat verkeren (de ene heeft een beetje loszittende snaar) en is niet gerepareerd of gerestaureerd.

Een prachtig handgekleurd beeld valt op! De pagina's zijn over het algemeen (en ongebruikelijk) schoon, en een paar vertonen wat bruining.

Er zijn enkele kleine scheurtjes, maar onbelangrijk, en er ontbreekt een klein stukje in de gegraveerde titel. Enkele oude eigendomsnamen zijn ingeschreven.

De dubbele bladzijdenplaten zijn prachtig op tabbladen geplaatst zodat ze volledig opengaan.

Gebreken:

1. Drie uitklapbare borden hebben scheuren zonder verlies (zie foto's).

2. De eigentijdse harde perkamentband is prachtig koudgeperst. Het is gekleurd, maar op een manier die niet onaantrekkelijk is. Het belangrijkste defect is dat een deel van de rug van perkament ontbreekt en moet worden gerepareerd. De rug heeft prachtige banden die hem karakter geven.

Al met al een subliem en compleet exemplaar in ongerestaureerde staat. Buitengewoon aantrekkelijk, met mooie gegraveerde platen en een aantal verbluffende cartografie en scènes van bovengronds en ondergronds. Het beweegbare stuk is een geweldige bonus.
Dit unieke product wordt aangeboden op het online platform Catawiki. Bekijk de website en doe een bod

http://www.catawiki.nl/
Klacht indienen
Foto's
Kenmerken
Adverteerder
  • Catawiki

Actief sinds 1 jaar

Bekijk alle advertenties

Contact opnemen